Ek Gıdaya Geçiş
Bebeğimiz Ek Gıdaya Hazır mı?
Öncelikle unutulmamalı ki her çocuğun katı gıdalara hazır olup olmadığı kendi gelişim hızına bağlıdır. Bazı bebekler 4. aylarında ek gıdaya başlayabilir bazı bebekler ise 6. aylarında hala hazır olmayabilir. Bebeğiniz size hazır olup olmadığıyla ilgili ipuçlarını zaten verecektir. Peki nedir bu ipuçları?
1- Bebeğimiz yeterli büyüklükte mi? : Genellikle bebekler doğum ağırlıklarını ikiye katladıklarında ( tipik olarak yaklaşık 4 aylık olduklarında) ya da yaklaşık olarak 6 kg’ ı aştıklarında ek gıdaya hazır olabilirler.
2- Başını dik tutabiliyor mu? : Bebeğiniz iyi bir baş kontrolü ile mama sandalyesine, mama koltuğuna veya bebek koltuğuna oturabilmelidir.
3- Yiyeceklere ilgi gösteriyor mu? : Önüne yiyecek geldiğinde ağzını açıyor mu? Bebekler sizi yemek yerken izliyorlarsa, yemeğinize uzanıyorlarsa ve beslenmeye istekli görünüyorlarsa hazır olabilirler.
4- Yiyecekleri kaşıktan boğazına taşıyabiliyor mu? : İlk verdiğiniz yiyecekleri genellikle ağızlarından dışarıya iterler yutmak için henüz ağzının arkasına götüremeyebilirler. Bu normal. Çünkü daha önce hiç anne sütünden veya mamadan daha kıvamlı bir şey yemediler.Buna alışmak biraz zaman alabilir ve pratik yapmanız gerekebilir. Alamıyorsa ilk birkaç kez seyreltmeyi deneyin; daha sonra yavaş yavaş kıvamı arttırın. Ya da bir veya iki hafta bekleyip tekrar denemek de isteyebilirsiniz.
Bebeğim katı gıdalara başladıktan sonra ne gibi değişiklikler bekleyebilirim?
Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında;
- Dışkı kıvamı daha katı ve rengi daha değişken olabilir.
- Eklenen şekerler ve yağlar nedeniyle, kakası çok daha güçlü kokabilir.
- Bezelye ve diğer yeşil sebzeler dışkıyı koyu yeşil renge çevirebilir; pancar kırmızı yapabilir (Pancar bazen idrarı da kırmızı yapar.).
- Bebeğinizin yemekleri püre halinde değilse, dışkısında sindirilmemiş yiyecek parçaları, özellikle bezelye veya mısır kabukları ve domates veya diğer sebzelerin kabuğu olabilir.
Bütün bunlar normaldir. Bebeğinizin sindirim sistemi henüz olgunlaşmamıştır ve bu yeni yiyecekleri tamamen işleyebilmesi için zamana ihtiyacı vardır.
Dışkı aşırı derecede gevşek, sulu veya mukusla doluysa, sindirim sisteminin tahriş olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda;
-Katı gıda miktarını azaltın ve daha yavaş artırın.
-Dışkı gevşek, sulu veya sümük dolu olmaya devam ederse, nedenini bulmak için doktorunuza başvurun. Ankara’da bebeğinizin ek gıdaya geçişi sürecinde karşılaştığınız bütün problemlerde Uzm. Dr. Yasemin Düzçeker’e başvurabilirsiniz.
