Yenidoğan bebeği kundaklama konusunda birçok yeni ebeveyn kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Kundaklama ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu yazıda ana başlıklarıyla derledim.
Yenidoğan Bebeği Kundaklamak Doğru mu?
Doğru ve güvenli bir kundaklama için şunlara dikkat edilmelidir:
- Ani Bebek Ölümü Sendromu veya SIDS riskini azaltmak için, bebeğinizi her uyutuşunuzda sırt üstü yatırmanız önemlidir. Bebeğinizi özellikle kundaklayarak yatırıyorsanız, sırtüstü yatırmaya daha çok dikkat etmelisiniz.
- Bazı çalışmalar, SIDS ve kasıtsız boğulma riskinin kundaklanarak yüzüstü yatırılıp uyutulan bebeklerde veya yüzüstü yuvarlanan bebeklerde arttığını göstermiştir. Bu nedenle bebekler kundaklanıyorsa, sadece sırt üstü yatırılmalı ve yuvarlanmamaları için izlenmelidir.
Kundaklamayı ne zaman bırakmalıyız?
Bebeğiniz yuvarlanmaya çalışıyorsa, kundaklamayı bırakmanın vakti gelmiştir. Bazı bebekler 2 aylık gibi erken bir dönemde yüz üstünden sırtüstüne dönmeye çalışır ancak her bebek farklıdır. Kolların içeride veya dışarıda kundaklanmasıyla ilgili SIDS riskine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Bebeğinizin size verdiği işaretleri takip edin ve artık dönmeye çalıştığında kundaklamayı bırakın.
Giyilebilir battaniyeler veya çuval uyku tulumları güvenli mi?
Bebekler için güvenli bir uyku alanı, gevşek yatak takımları veya yumuşak nesnelerden arındırılmış olmalıdır. Çarşaflar gergin olmalı ve bebeğinizin yatağında herhangi fazladan bir örtü bulunmamalıdır. Çünkü bebeğiniz bunlara dolanarak kendini kurtaramayabilir ve nefessiz kalabilir. Bu nedenle bebeğinizi sıcak tutmak için battaniye ve diğer örtüleri kullanmak yerine, kat kat giydirerek yalıtımı sağlayabilirsiniz veya giyilebilir battaniye ya da uyku tulumu gibi bebek uyku giysileri tercih edebilirsiniz. Ancak kundaklamada olduğu gibi, bebek dönmeye başlama belirtileri gösterdiğinde kolları, göğsü ve vücudu sıkıştıran giyilebilir battaniyelerin veya çuval uyku tulumlarının kullanımını artık bırakmalısınız. Kundak şeklinde olmayan ve bebeğin serbestçe hareket etmesine izin veren uyku tulumları istediğiniz kadar kullanılabilir.
Kundaklamanın Riskleri Var mıdır?
Kundaklamanın bazı yararları olmakla beraber riskleri de olabilir. Kundaklama bebeğin uyarılmasını azaltabileceğinden daha zor uyanır. Bu nedenle yeni, uykusuz ebeveynlere bebeğin daha uzun süre uyuması cazip gelebilir. Ancak uyarılmanın azalmasının bir sorun olabileceğini ve bebeklerin SIDS’ten ölmesinin ana nedenlerinden biri olabileceğini biliyoruz.
AAP(Amerikan Pediatri Akademisi), SIDS nedeniyle bebek ölümlerini önlemek için bazı güvenli uyku tavsiyelerinde bulunmaktadır.
- Uyuyan bebeğinizi sert, düz bir yüzeye sırt üstü yatırın ve kundaklıyken dönmemesi için onu sürekli kontrol edin.
- Bebeğinizin beşiğinde gevşek battaniyeler olmamasına mutlaka dikkat edin. Açılmış bir kundak battaniyesi de dahil olmak üzere gevşek bir battaniye bebeğinizin yüzünü kapatabilir ve boğulma riskini artırabilir.
- Bebeğin göğsüne ve akciğerlerine çok fazla baskı oluşturabilecek ağır kundaklar veya ağır battaniyeler kullanmayın.
- SIDS riskini azalttığını iddia eden ürünleri satın alırken dikkatli olun. Takozlar, pozisyonerler, özel şilteler ve özel uyku yüzeylerinin SIDS riskini azalttığı gösterilmemiştir.
- Bebeğiniz sizin yatağınızda değil, kendi yatağında veya beşiğinde daha güvenlidir.
- Kundaklama bebeğinizin vücut sıcaklığının aşırı artmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin çok ısınmasına izin vermeyin. Bebeğiniz terlemeye başladıysa, saçları nemliyse, yanakları kızardıysa, sıcağa bağlı döküntüsü olduysa ve hızlı nefes alıp veriyorsa vücut sıcaklığı çok artmış olabilir.
- Emzik kullanmanın bazı handikapları olmakla beraber uyku sırasında emzik kullanılması düşünülebilir.
- Bebeğinizin yatağı, hiçbir şekilde sigara dumanının ulaşmayacağı bir ortamda bulunmalıdır.
Uyuyan Bebeğinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz? Daha fazla bilgi ve ipuçları için AAP Policy Explained.
Kundaklama Kalça Çıkığına Neden Olur mu?
Araştırmalar, bebeklerin bacakları iyice düzleştirilip sıkıca sarıldığında kalça çıkığına veya kalça displazisine neden olabileceğini göstermektedir. Kalça yuvası normalde uyluk kemiğinin üst kısmını güzelce sarmalı ve yerinden çıkmasına izin vermemelidir. Bebeğin bacaklarını sımsıkı sarmak, uyluk kemiğinin üst kısmının kalça yuvasında sıkıca tutulmadığı anormal bir kalça eklemi oluşumuna ve daha ağır formunda kalça çıkığına neden olabilir.
Doğru Şekilde Kundaklama Nasıl Yapılır?
- Kundaklamak için sadece çok ince bir battaniye ya da müslin bez kullanın.
- Battaniyeyi bir köşesi aşağıya gelecek şekilde güzelce yayın.
- Bebeği, başı katlanmış köşenin üzerinde olacak şekilde battaniyenin üzerine sırt üstü yatırın.
- Sol kolunu düzleştirin ve battaniyenin sol köşesini bebeğinizin vücudunun üzerine sarın, sağ kolu ile vücudunun sağ tarafı arasına sıkıştırın.
- Ardından sağ kolunu aşağı doğru düzleştirin ve battaniyenin sağ köşesini vücudunun üzerinden ve sol tarafının altından katlayın.
- Battaniyenin alt kısmını gevşekçe katlayın veya bükün ve bebeğin bir tarafının altına sokun.
- Kalçalarının hareket edebildiğinden ve battaniyenin çok sıkı olmadığından emin olun. Bebeğin göğsü ile kundak arasına en az iki veya üç parmağınızı sokabilmelisiniz.
- Bebeğimizi kundaklarken “kalça-sağlıklı kundaklama” dediğimiz bebeğimizin bacaklarının yukarı ve dışarı doğru bükülmesine izin verecek şekilde bebeğimizi sarmaya dikkat etmeliyiz.